Architecture, Buildings from Iran, Concept design, Hajizadeh & Associates, Iran, Iranian architects

Hajizadeh & Associates designs a concept for a boatman’s clubhouse along Iran’s Caspian Sea coastline

Designed for Fereydunkenar, a county in Iran’s central-northern province of Mazandaran, which is located along the country’s coastline of the Caspian Sea, the Fishermen & Boatmen’s Club is a cultural centre for the area’s rapidly growing population.


All images courtesy of Hajizadeh & Associates

Designed by Amir Hossein Hajizadeh, lead architect at Tehran-based, award-winning architecture practice Hajizadeh & Associates, the club features a fish market, amphitheatre, library, restaurant, aquarium and shops to be used by the nearly 20,000 families that live within the province.

According to Hajizadeh, Mazandaran is one of the most densely populated provinces in Iran, and has diverse natural resources – most notably of which are the large reservoirs of oil and natural gas. Its four largest counties are Sari, Amol, Nur and Tonekabon. Founded in 1937, Mazandaran’s diverse geography includes plains, prairies, forests and a rainforest, which stretches from the Caspian Sea to the rugged and snow-capped Alborz sierra.

“At the beginning of the design, we realised that we have two main separate axes,” said Hajizadeh. “The first one, which is placed in the direction of the earth’s northern-southern axis, and the second one, which is in the direction of the site’s borders. These two axes, which differ by about 20 degrees, were the leaders of the design.”

A purveyor of context-driven architecture, Hajizadeh’s design aims to link its architecture with the people and city. Its informed features, which respond to the culture and climate responsibly, include the patterns applied to the windows and public spaces, as well as the inclined roofs that are ideal for the rainy climate of northern Iran.

“To emphasise the presence of people and communication among them, we also moved the main volume upwards,” said Hajizadeh. “Therefore, an open space was created and used as a bazar and an access point to the beach.

“The natural topography of the beach was also incorporated as a staircase and used as the fishing wharf for the complex.”

Trending