Tashkeel Zen Garden by Loci Architecture & Design
Tashkeel Zen Garden by Loci Architecture & Design

MEA Awards 2018 shortlist: Landscape Design of the Year

We are pleased to announce the shortlist for the MEA Awards 2018, which will take place on Wednesday, November 21 in Dubai. This year, we have received 361 submissions across 13 categories from 132 companies throughout the region. The shortlist was created by the Middle East Architect editorial team and will be passed on to this year's judges for review and winners selection.

Here are the shortlisted nominees for Landscape Design of the Year.

The Block by desert INK

The Block is an urban park designed by desert INK for Dubai Design District, and consists of 700 repurposed 30-ton concrete blocks left over from the canal construction. Featuring recycled materials, countless play areas for children, an outdoor gym, sports facilities and food and beverage outlets, the park invites visitors to explore, play and rest. While the right side of the park features volleyball nets, table tennis stations, an outdoor gym and an urban beach, the centre and left side of the park include a plaza, enclosed rock-climbing zone, skate bowl and basketball court. Spanning the 400m site, native plants populate the sandy patches, including date palms and Leptadenia – the latter of the two has not yet been widely seen in urban settings across the GCC.

Tashkeel Zen Garden by Loci Architecture & Design

Designed by Loci Architecture & Design, the Tashkeel Zen Garden in Dubai, UAE centres on the natural elements of earth, fire, wind and water, evoking the concept of harmony, space, reflection and the human self. The design incorporates the textures of sand grains, wooden boards, plant leaves and stones, reflecting each material’s natural characteristics. The garden landscape includes different varieties, textures and size of desert vegetation suitable for Dubai’s warm climate, complementing each other in their composition. All elements of the garden are displayed in their essential shapes and forms: dunes, grasses, trees and stones reflect their natural state. Outlining the garden and identifying its surrounding neighbourhood, a local stone wall was designed from handpicked stones from Ras Al Khaimah’s mountain base, ensuring that the colours matched the sand-filled, back-lit multipolycarbonate “windows” in the walls, breaking down its rigidity to create moments of light.

Thirty-Pine Villa by Aleshtar Architectural Office

Thirty-Pine Villa by Aleshtar Architectural Office, located in the countryside of Esfahan, Iran, is a redesigned and reconstructed project that consists of an open landscape and small construction intervention. Hosting 30 30-year-old pine trees, the garden's redesign intended to correct the negative impact of the original scheme, according to the architects. While maintaining great consideration for the pine trees, the architects tried to modify certain conditions of the garden with little harm to the environment, and created a walkway that connects the building to the outdoors and forms fluid circulation. 

Viewing Deck Park by NAGA Architects

NAGA Architects have designed the Viewing Deck Park in Ras Al Khaimah's main mountain destination, Jebel Jais. The aim of the project was to create an attractive destination, a primary resting point, rentable space for events and a permanent food truck area. The landscape concept design was strongly related to the context, with emphasis on the culture, traditions and spirit of the mountain area and features regional native species. Local stone was also used throughout the design as a sustainable solution, as well as to keep the project contextual and create a seamless transition between the park and its surroundings.

City Hall Square Rehabilitation by Polsheer Architects

Located in northern Iran, Rasht City is humid with mild-climate and many different vegetation types. With gathering and social spaces kept to a minimum, Polsheer Architects intended to rehabilitate the City Hall Square. The project consisted of restoring the central historical fountain, installing memorial plates of destroyed landmarks and creating a pedestrian-friendly area in the centre of a high-traffic location. 

Trending